Basen w Toruniu 1. nagroda

Konkurs na opracowanie koncepcji architektoniczno-urbanistycznej modernizacji i rozbudowy budynku basenu przy ul. Bażyńskich w Toruniu

Obszar opracowania stanowi naturalny teren rekreacji codziennej dla mieszkańców okolicznych osiedli. W związku z tym w projekcie podkreślono główne ciągi piesze i wydzielono strefy o zwiększonej i uspokojonej aktywności. Kanwą dla przyjętej kompozycji basenu i zagospodarowania terenu stał się przebieg historycznego potoku - „Małej strugi”. W zamyśle zespołu projektowego, wprowadzenie elementów wody do parku ma za zadanie zarówno zintegrowanie otoczenia terenu z basenem, ale również nadanie mu niepowtarzalnego charakteru, poprzez powrót do historii miejsca. Podstawowym założeniem projektu jest więc wieloznaczeniowa kontynuacja. Zakładana przebudowa opiera się na założeniu maksymalnego wykorzystania walorów architektonicznych obecnego obiektu (modernistyczne podejście do funkcji, dynamika dachu, minimalistyczny wyraz bryły) i ich podkreślenia poprzez remont i zastosowanie współczesnych środków technicznych. Dodatkowo rozbudowa budynku wykonana została jako konstruktywne rozwinięcie założeń kompozycyjnych istniejącego basenu.

Inwestor: Gmina Miasta Toruń

Zespół projektowy:
arch. arch.: Robert Dawidowski, Kamilla Podkalicka, Tomasz Ryba, Ewa Patos, Agata Kasprzak

Zobacz nasze wszystkie projekty/realizacje

Pobierz katalog